top of page

Sant Miquel de Campanet

MATERIAL I TÉCNICA: Arquitectura de pedra. La coberta feta amb teules a dues vessants.

CRONOLOGÍA: Mitjans segle XIII

SITUACIÓ: Situada a mig camí d’una petita vall rodejada de muntanyes, a uns tres Km de la vila de Campanet. La construcció es el centre equidistant de diverses importants alqueries conegudes ja al segle XIII.

ESTIL: Gòtic Primitiu, arquitectura de repoblament.

DESCRIPCIÓ EXTERIOR El conjunt arquitectònic de sant Miquel de Campanet forma un recinte integrat per l’església pròpiament dita i pel cementeri. Tot el perímetre del cementeri està format per un tancat amb paret de pedra i morter que correspon a l’antic fossar.
1. AMBIENTS: La façana es regular i en ella s’obri el portal d’accés. Te un petit porxo adossat. La capçalera també es regular i en ella s’observa un arc diafragma tapiat, de les mateixes característiques que els de l’interior i amb idèntiques motllures d'arranque. Consta d’un portal i de dues espadanyes. L’església presenta nau única, sense capelles laterals, dividida en tres trasts.
2. COBERTA : La coberta és amb teula a doble vessant.
3. MURS : Mamposteria combinat amb carreus de pedra regular que marquen les cantonades dels murs.
4. ELEMENTS CONSTRUCTIUS: El mur esta fet de mamposteria. El portal és de mig punt amb dovelles (restaurat a principis del segle XVII). A la dreta i sobre el primer tram, s’obri una finestra quadrangular botzinada, que s’obrí durant el segle XVII. Hi ha dues espadanyes , la primitiva i l'original, està emplaçada sobre el vèrtex de la capçalera, es pot observar un arc apuntat i teula a doble vessant.
La segona espadanya apareix adossada al lateral dret, presenta també un arc ogival i teula sues vessants, aquesta espadanya fou construïda durant la restauració al segle XV.
5. ORNAMENTS : La decoració és molt simple a base de teules pintades amb vermell, amb motius geomètrics i que sobresurten de la façana a modo de voladís. En el costat dret les teules estan col·locades en tres pisos.

DESCRIPCIÓ INTERIOR: La nau esta dividida amb tres trams, i aquests estan dividits per dos arcs de diafragma, molt amples que tapen i consoliden els originals, aquesta restauració data del segle XV. Aquests arcs es sustenten sobre una pilastra amb basament, adossada que també tapa la primitiva.
La capçalera interior és regular i no sobresurt de la resta. No hi ha capelles pròpiament dites, però la caiguda dels amplis arcs, que sobresurten un metro aproximadament, s’han utilitzat per col·locar altars. Cal destacar l’altar major. La sagristia adossada a l'esquerra juntament amb el primer tram, és de planta regular de petites dimensions. El portal d’accés a aquesta estància, té gravat al seu dintell la data de 1408.

ESTAT DE CONSERVACIÓ: La primitiva espadanya es troba en un estat pèssim de conservació, la resta de l’oratori actualment està ben conservat.
1. DETERIORAMENTS: no s'en veuen
2. PARTS AUSENTS: Es va adossar un porxo de petites dimensions a la façana. A l’exterior, l’arcada tapiada que es veu a la paret del presbiteri demostra que aquest edifici tenia absis, la destrucció del qual pogué acompanyar unes restauracions senyalades en els segles XVI i XIX.
3. INTEGRITAD: Com abans ja hem dit es va construir una segona espadanya al segle XV i també es va obrir una finestra quadrangular botzinada al segle XVII.
4. RESTAURACIONS: Fou restaurada al segle XVII i al segle XV, quedant constància d’aquest fet amb el mestre d’obres, i a dos escrits sobre els arcs,es distingeix la data 1482 i el nom de Johan. Al 1577 es va restaurar per ordre del bisbe de Mallorca.
5. TÈCNIQUES DE CONSERVACIÓN: No se'n coneixen.
6. PERILLS DE DEGRADACIÓ O DESTRUCCIÓ: A la zona on està ubicat l'edifici està bastant resguardat de l'efecte negatiu que la pol·lució, produïda en els nuclis urbans, pugui produir en els materials constructius ( fum, gasos, etc...). 


BIBLIOGRAFIA:

- AD, Conventos y Monasterios de Mallorca. Historia, arte, cultura, Palma, J.J. de Olañeta, Editor ,1992.

- AD; Jaume III i les ordinacions de l’any 1300, Palma, Consell de Mallorca,2002.

- BERARD,J. Viaje a las Villas de Mallorca, Palma, Ajuntament de Palma, 1938 (1789).

- ESCANELLES BONAFÈ, M., Arquitectura religiosa a Inca i als seus voltants, Inca, Ajuntament d’Inca, 1991.

- LLOMPART, G.; PALOU, J.M., 1248-1998. Commemoració del 750è. Aniversari de la Bul·la del Papa Innocenci IV, cat. exp., Palma Consell de Mallorca-Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears, 1999.

- MANOTE. M. R.; PALOU, J. M. L’escultura, a Mallorca gòtica, cat. exp; Barcelona-Palma, 1998.

- MUNAR, G., Los santuarios marianos de Mallorca, Palma, Impremta SS. Corazones, 1968.

- PALOU, J. M.; Notas sobre la arquitectura religiosa de la colonización catalana en Mallorca (siglos XIII i XIV), Mayurca, 16, 1976, 221-262

- TORRES, L., Naves cubiertas con armadura de madera sobre arcos perpiaños a partir del siglo XII, Archivo Español de Arte, 33, 1960, 19-43

ESGLÉSIES DE REPOBLACIÓ

bottom of page