top of page

Santa Anna d'Alcúdia.

MATERIAL I TÉCNICA: Arquitectura  amb mamposteria regular, irregular i morter. (L’edifici està construït a base de pedra, la coberta feta amb teules col·locades a dues vessants).

CRONOLOGÍA: Segona meitat del Segle XIII a càrrec de Diego Spanyol.

MIDES: Un rectangle de 17,25 per 7,25 metres, amb absis quadrangular

SITUACIÓ: Oratori situat a poc més de mig Km de la vila d'Alcúdia, cap al sur-est i davant el cementiri, molt prop del jaciment de Pollentia.

ESTIL: Gòtic Primitiu, arquitectura de repoblament.

DESCRIPCIÓ EXTERIOR.
1. AMBIENTS: La façana és regular, amb una espadanya en el vèrtex superior, el portal d’accés al interior està centrat i presenta un arc de mig punt. La capçalera és regular, de planta rectangular, sobresurt de la resta de l’edifici, diferenciant-se per una menor altura i amplitud. L’espadanya als peus (obra del segle XV), és regular amb un arc apuntat i coberta amb una teulada de dos aiguavessos.
2. MURS: El mur de la façana, la capçalera i el primer i quart trams, son de carreus regular. La resta dels carreus són molt irregular
3. ELEMENTS CONSTRUCTIUS: La porta original estaria situada en el costat dret, en l'actual tercer tram, ja que en el mur exterior i a sota la finestra que hi ha, s’hi observa un portal tapiat, amb un arc de mig punt i amb dovelles. Tot això confirma la teoria d’una primitiva construcció de dos trams. El portal és també d’arc de mig punt, amb dovelles, sense cap tipus de decoració.
4. ORNAMENTS : La construcció té un petit òcul circular a la capçalera, centrat, fet a època barroca, i la porta d'accés principal, arc de mig punt amb dovelles decorades amb dues cenefes amb motiu de punta de diamant, a l'arquivolta i a les brancals. Són l'única decoració exterior de l'edifici.

DESCRIPCIÓ INTERIOR: De planta basilical, la nau té una coberta de dos aiguavessos i sustentada per tres arcs apuntats.

ESTAT DE CONSERVACIÓ: Bo.
1. DETERIORAMENTS: No s'hi veuen
2. PARTS AUSENTS: El porxo va desaparèixer a la segona reforma quedant únicament d’ell , el  sustent que el circumdava a l'interior.
Abans de la reforma de 1903 la façana presentava dues finestres  també a la mateixa reforma s’obriren quatre finestretes, amb arc de mig punt i botzinades en el segon i quart tram.
3. INTEGRITAD: A 1903 en un intent de restauració es realitzaren diverses reformes que canviaren la fisonomia de l’edifici.
4. RESTAURACIONS: L'església ha estat reformada quatre vegades sent l’ultima al any 1980.
5. TÈCNIQUES DE CONSERVACIÓ: Ha estat declarada BIC.
6. PERILLS DE DEGRADACIÓ O DESTRUCCIÓ: encara que està molt prop de la carretera que uneix Alcúdia i Port d’Alcúdia, al ser un monument d’interès cultural ,té una protecció especial.

BIBLIOGRAFIA:

- AD, Conventos y Monasterios de Mallorca. Historia, arte, cultura, Palma, J.J. de Olañeta, Editor ,1992.

- AD; Jaume III i les ordinacions de l’any 1300, Palma, Consell de Mallorca,2002.

- BERARD,J. Viaje a las Villas de Mallorca, Palma, Ajuntament de Palma, 1938 (1789).

- ESCANELLES BONAFÈ, M., Arquitectura religiosa a Inca i als seus voltants, Inca, Ajuntament d’Inca, 1991.

- LLOMPART, G.; PALOU, J.M:, 1248-1998. Commemoració del 750è. Aniversari de la Bul·la del Papa Innocenci IV, cat. exp., Palma Consell de Mallorca-Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears, 1999.

- MANOTE. M. R.; PALOU, J. M. L’escultura, a Mallorca gòtica, cat. Exp.; Barcelona-Palma, 1998.

- MUNAR, G., Los santuarios marianos de Mallorca, Palma, Imprenta SS. Corazones, 1968.

- PALOU, J. M.; Notas sobre la arquitectura religiosa de la colonización catalana en Mallorca (siglos XIII i XIV), Mayurca, 16, 1976, 221-262

- TORRES, L., Naves cubiertas con armadura de madera sobre arcos perpiaños a partir del siglo XII, Archivo Español de Arte, 33, 1960, 19-43

ESGLÉSIES DE REPOBLACIÓ

bottom of page