Santa Maria de Bellpuig.
MATERIAL I TÉCNICA: Arquitectura feta amb mamposteria i morter. (L’edifici està construït a base de pedra, la coberta feta amb teules col·locades a dues vessants).
CRONOLOGÍA: Mitjans del Segle XIII
SITUACIÓ: L'església de Bellpuig es troba situada al municipi d’Artà, sobre una muntanya que presideix el centre de la població.
ESTIL: Gòtic Primitiu, arquitectura de repoblament.
DESCRIPCIÓ:
1. AMBIENTS: L’església, de planta regular, té una única nau dividida en quatre trams mitjançant tres arcs diafragma que arranquen d’unes pilastres laterals, rematades per un capitell que fa l'efecte de ser la línia d’imposta, decorat amb puntes de diamant.
2. COBERTA: Coberta a dos aiguavessos i l’espadanya.
3. MURS/ELEMENTS CONSTRUCTIUS: A la façana lateral esquerra s’obre el portal principal amb un arc de mig punt decorat amb el motiu de puntes de diamant.
4. ORNAMENTS : La decoració és mínima i els motius es repeteixen, les puntes de diamant són el motiu més abundant.
ESTAT DE CONSERVACIÓ: Dolent.
1. DETERIORAMENTS: No se'n veuen
2. PARTS AUSENTS: La coberta es va incendiar, per això ara hi trobem les voltes d'aresta.
3. INTEGRITAD: Durant dècades l’església i el monestir romangueren tancats i passà a ser una explotació agrícola i ramadera, que va a comportar un canvi d’ús de l’edifici, passant l’església com a magatzem de gra. Aquestes noves funcions van suposar la pràctica desaparició de les estructures monàstiques . Al llarg del XIX l'església va funcionar com llatzaret i després tornà a ser una explotació agrícola transformant-se l'església en casa de pagès.
4. RESTAURACIONS: L’any 1998 la família Truyols Rovira va donar aquesta propietat i es va començar un projecte d’estudi i restauració.
5. TÈCNIQUES DE CONSERVACIÓN: No se'n coneixen.
6. PERILLS DE DEGRADACIÓ O DESTRUCCIÓ: En aquest moment el perill de degradació és molt gran perquè no té les mesures necessaris per a que es conservi en bones condicions. Tampoc compta amb una correcta difusió valor que permeti conèixer la seva historia, ja que els cartell que es van posar ja es roben bastant degradats.
BIBLIOGRAFIA:
- AD, Conventos y Monasterios de Mallorca. Historia, arte, cultura, Palma, J.J. de Olañeta, Editor ,1992.
- AD; Jaume III i les ordinacions de l’any 1300, Palma, Consell de Mallorca,2002.
- BERARD,J. Viaje a las Villas de Mallorca, Palma, Ajuntament de Palma, 1938 (1789).
- LLOMPART, G.; PALOU, J.M:, 1248-1998. Commemoració del 750è. Aniversari de la Bul·la del Papa Innocenci IV, cat. exp., Palma Consell de Mallorca-Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears, 1999.
- MANOTE. M. R.; PALOU, J. M. L’escultura, a Mallorca gòtica, cat. exp; Barcelona-Palma, 1998.
- MUNAR, G., Los santuarios marianos de Mallorca, Palma, Imprenta SS. Corazones, 1968.
- PALOU, J. M.; Notas sobre la arquitectura religiosa de la colonización catalana en Mallorca (siglos XIII i XIV), Mayurca, 16, 1976, 221-262
- TORRES, L., Naves cubiertas con armadura de madera sobre arcos perpiaños a partir del siglo XII, Archivo Español de Arte, 33, 1960, 19-43
ESGLÉSIES DE REPOBLACIÓ